Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Harry Van Strien
Raadhuisplein 12
5121 JX RIJEN

Openingstijden

Ma: 13.00 - 18.00 uur
Di: 09.00 - 18.00 uur
Wo: 09.00 - 18.00 uur
Do: 09.00 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 20.00 uur
Za: 09.00 - 17.00 uur
Zo: Gesloten

U kunt ook altijd 24/7 op onze webshop bestellen !!

Harry en Hanny van Strien úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Geborgde werkwijze

Geborgde werkwijze

Geborgde werkwijze Harry van Strien Uw Topslijter

09-09-2021
Verantwoorde alcoholverkoop is voor Harry van Strien Uw Topslijter erg belangrijk. Harry van Strien Uw Topslijter wil bij het bestellen van alcoholhoudende drank geen alcohol bezorgen aan jongeren onder de achttien jaar.

In dit document, de geborgde werkwijze, wordt omschreven hoe Harry van Strien Uw Topslijter invulling wordt gegeven aan verantwoorde verkoop op afstand. Met andere woorden, hoe de leeftijdgrens bij Harry van Strien Uw Topslijter wordt geborgd vanaf het moment van bestellen (telefonisch of online) tot en met het moment van levering. Hiermee wordt voldaan aan de in artikel 20A lid 1 sub b van de Alcoholwet gestelde eis dat men moet beschikken over een werkwijze waarmee wordt gewaarborgd dat de alcoholhoudende drank slechts wordt afgeleverd op het adres van de geadresseerde (of bij een distributiepunt) en dat de leeftijd van de persoon aan wie de alcoholhoudende drank wordt verstrekt wordt vastgesteld en dat deze werkwijze ook wordt gehanteerd.

Dit document is actueel en kan op elk moment worden opgevraagd. Het document wordt ten minste één keer per jaar geactualiseerd (n.a.v. een evaluatie) en bij iedere wijziging van de situatie. De geborgde werkwijze omschrijft:

 1. Hoe Harry van Strien Uw Topslijter, samen met eventuele ketenpartners (bezorgdiensten), de leeftijdsgrens bewaakt van bestelling van de alcoholische dranken tot en met de bezorging;
 2. Hoe Harry van Strien Uw Topslijter ervoor zorgt dat de werkwijze duidelijke en helder kenbaar wordt gemaakt voor medewerkers, eigen bezorgers en/of anderen die werkzaam zijn onder de verantwoordelijkheid van Harry van Strien Uw Topslijter;
 3. Hoe Harry van Strien Uw Topslijter controleert op de juiste naleving van de geborgde werkwijze en hoe, naar aanleiding van evaluaties van de werkwijze, eventuele veranderingen worden doorgevoerd.
 4. Proces (conform artikel 5.2, lid 1 onder a en b van het Alcoholbesluit)

Online (webshop) bestellen

 • Op de webshop wordt gecommuniceerd, door middel van NIX18-logo, naar de consument dat er geen alcohol onder de 18 gekocht kan worden.
 • Bij online bestellen van alcoholhoudende dranken, via https://www.topslijterrijen.nl/profiel, dienen klanten zich éénmalig te registreren waarbij de leeftijd wordt geverifieerd via bank iDIN. Bij het registreren wordt vermeld aan de klant dat ook bij de aflevering van alcoholhoudende drank de leeftijd van de ontvanger wordt gecontroleerd. Meer informatie over de werkwijze van iDIN kunt u lezen op https://www.topslijterrijen.nl/idin.
 • Bij het niet kunnen verifiëren van de leeftijd, via iDIN, kan er geen verantwoorde alcoholverkoop worden vastgesteld waardoor de bestelling niet geplaatst kan worden.
 • Bij vervolgaankopen dienen klanten in te loggen met het geregistreerde account van de eerste aankoop. De leeftijd is dan reeds geverifieerd via iDIN.

 Telefonisch bestellen

 • Bij het telefonisch bestellen van alcoholhoudende dranken vraagt de medewerker om een leeftijdsverificatie. Dit kan door middel van een kopie van een legitimatie (paspoort, Nederlands rijbewijs, Europese of Nederlandse ID-kaart) via e-mail of Whatsapp. De medewerker vermeld mondeling de klant dat bij aflevering van alcoholhoudende drank de leeftijd van de ontvanger wordt gecontroleerd.
 • De medewerker kan de klant verwijzen om de bestelling op de webshop te bestellen waarbij de leeftijd wordt geverifieerd via bank iDIN wanneer de klant liever geen kopie wilt sturen van een legitimatie.
 • De opgegeven klantgegevens zoals naam, leeftijd en adres dienen overeen te komen bij aflevering van de alcoholhoudende dranken anders kan er geen verantwoorde alcoholverkoop worden vastgesteld.

 Bezorgen

 • De bezorgingen van alcoholhoudende dranken wordt verzorgt door de externe partij PostNL.
 • Bij het inpakken van alcoholhoudende dranken wordt door de medewerker van Harry van Strien Uw Topslijter een markering van leeftijdsgebonden producten geplaatst op de verpakking. Op deze manier is de bezorger op de hoogte dat er alcoholhoudende drank wordt bezorgd. 
 • De medewerker van Harry van Strien Uw Topslijter plaatst op de afleverbon het logo van NIX18 waardoor de bezorger weet dat er een leeftijdscontrole moet plaatsvinden.
 • Bij het aanmaken van de zending vinkt de medewerker van Harry van Strien Uw Topslijter aan bij de verzendoptie dat er een Leeftijdscheck 18+ moet plaatsvinden.
 • De bezorger van PostNL vraagt om een leeftijdsverificatie aan de deur. Dit kan via iDIN of een legitimatiebewijs (paspoort, Nederlands rijbewijs, Europese of Nederlandse ID-kaart).
 • Wanneer de leeftijdscheck niet is gelukt treden de protocollen van PostNL in werking. De bezorger neemt het pakket mee terug. De zending wordt gebracht naar een PostNL-punt in de buurt, waar je het binnen 1 week kunt afhalen met een geldig legitimatiebewijs. Wacht je langer dan een week? Dan gaat het pakket weer terug naar de afzender.

Informatievoorziening medewerkers (conform artikel 5.2, lid 1 onder c van het Alcoholbesluit)

 • Winkelmedewerkers worden mondeling bijgepraat over de nieuwe handelingen die uitgevoerd dienen te worden bij het verzenden van alcoholhoudende drank. Tevens kunnen nieuwe medewerkers een inwerktraject volgen waarbij aandacht wordt gegeven aan het checken van de leeftijd van de klanten.
 • Medewerkers dienen de geborgde werkwijze te kennen zodat zij expliciet de handeling uitvoeren.
 • Wanneer er wijzigingen zijn in de geborgde werkwijze worden medewerkers op de hoogte gesteld.
 • Medewerkers mogen de e-learning ‘Soms moet je nee verkopen’ volgen.

Controle (conform artikel 5.2, lid 1 onder d van het Alcoholbesluit)

 • De directie voert met regelmatig steekproeven uit waarin verzendingen worden gecontroleerd aan de geborgde werkwijze.
 • Een keer per jaar wordt de geborgde werkwijze gecontroleerd door de directie. Daarbij wordt in een teamvergadering met het personeel de afspraken geëvalueerd. Er wordt geëvalueerd of de iDIN check goed wordt uitgevoerd op de webshop en of PostNL de leeftijdscheck adequaat uitvoert.
 • Indien medewerkers zich niet houden aan de werkwijze, worden maatregelen getroffen om deze afspraken alsnog te laten nakomen. Hierbij kan gedacht worden aan het volgen van e-learning, doorlezen van de geborgde werkwijze of het opnieuw doorlopen van het inwerktraject waarbij de directie met de medewerker meeloopt.